NOEN ENKLE RÅD OM VASK OG STRYK AV BUNADSKJORTER

BOMULL


Bomullskjorten
Bomull er et slitesterkt naturmaterial som trenger hard vask, sterkt vaskemiddel og
høy temperatur for å få rent og fjerne bakterier. Blekemiddel er ikke å anbefale for
det bryter ned materialet. Bomullskjorte uten broderier kan vaskes ved
60 – 90 grader
vanlig hvit vask program. (Obs! Bomull krymper 5%).
Vaskemiddel skal ha alkalier men ikke; perborater, optiske blekemidler eller
vanlig blekemiddel. Bomull tåler tørketrommel men vil krympe ytterlig og sliter
på skjorten.
Derfor ikke å anbefale. Hvis skjorten har broderier anbefales det å vaske på
samme måten som linskjort
e.

 

LIN

La aldri lin bunadskjorte ligge lenge skitten, da fester skitten seg og den blir vanskeligere å få ren. Oppbevar den mørkt, i ren og ustrøket tilstand, i en hvit stoffpose, eske eller et håndkle. Det må ikke brukes plast for oppbevaring.

Vasking og stryking av bunadskjorte
Vasking av skjorten
Bruk et nøytralt finvaskemiddel. Man må ikke benytte sterkt alkaliske vaskemidler eller vaskemidler som inneholder blekemidler eller enzymer. Legg skjorten i vann et par timer dersom der er stygge flekker. Er det eggehviteflekker legges skjorten i kaldt vann, ellers i lunket vann med finvaskemiddel.

Bruk godt varmt vann 60 - 90 grader. Hold skjorten i bevegelse. Når vannet har sunket til en temperatur som hendene kan tåle, krystes skjorten forsiktig. Ikke gni hverken på skjorte eller broderi, og ikke vri den før skylling.

Skylling
Skyll skjorten først i lunkent vann, siden i kaldt vann minst 5 ganger. La den ligge 10-15 minutter i siste skyllevann. Skjorten kan gulne om en slurver med skyllingen. Heng skjorten til drypp-tørking etter nederkanten med klyper. Fest også ermene til snoren med klyper.

Dynking
Når skjorten tas frem fra oppbevaringen må den dynkes godt, og rulles inn i et håndkle. La den ligge å trekke en stund. Deretter strykes den i passe fuktig tilstand på vrangen.

Klar for stryking
Det er sikrest å stryke med dampjern som du stiller på lin. En arm til strykebrettet letter også arbeidet for å komme til rynkene på ermene.

Bruk et grovt hvitt håndkle på brettet når du skal stryke broderiet. Legg broderiet ned mot håndkleet og stryk fra vrangen. Stryk deretter alle rynkene opp mot broderiet langs halsen og mot mansjettene uten håndkle. Stryk ferdig ermene først og for- og bakstykket tilslutt. Skjorten strykes i passe fuktig tilstand på vrangen.